آموزش کاشت بذر در منزل

لوازم مورد نیاز برای کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت در منزل:

  • 1- سینی کاشت

    برای تأمین رطوبت برای کاشت بذرها که رطوبتی بالای ۷۰ درصد نیاز است، در روش کاشت خانگی از ظروف پلاستیکی در دار که در پلاستیک فروشی‌ها موجود است استفاده می‌کنیم (تصویر شماره یک). برای خروج آب اضافی باید کف ظرف را سوراخ کنیم (تصویر شماره دو). بهتر است برای عبور نور در ظرف شفاف باشد. یا می‌توان از گلدان‌های دهانه گشاد استفاده کرد و درب آن را با نایلون یا سلفون یا کاسه‌های شفاف پوشاند

  • 2- خاک بستر کشت

    یکی از مهم‌ترین موارد مورد نیاز، خاک بستر کشت می‌باشد که در این روش از خاک پیت ماس و ماسه برای کاشت استفاده می‌کنیم. ترکیب ۷۰ درصد پیت ماس ریز و با کیفیت مانند مارک میکس کار با ۳۰ درصد ماسه عاری از خاک با سایز ۱ تا ۵ میلی‌متر ترکیب مناسبی است برای کاشت خانگی البته می‌توانید از پیت ماس خالی هم استفاده کنید. ماسه بیشتر برای جلوگیری از ترک برنداشتن سطح بستر در اثر کمبود رطوبت استفاده می‌شود.

  • 3- سم قارچ‌کش

    یکی از بزرگ‌ترین مشکلات کاشت بذر کاکتوس‌ها، بیماری‌های قارچی می‌باشد. برای جلوگیری و درمان بیماری‌های قارچی استفاده از سموم قارچ‌کش ضروری است. سموم قارچ‌کش مانند کاربندازیم و مانکوزب برای این کار مناسب می‌باشند.

  • 4- بذر کاکتوس

    بذر کاکتوس را می‌توانید از طریق گرده افشانی کاکتوس‌ها و ساکولنت ها تهیه کنید یا از فروشگاه‌ها تهیه نمایید. بذرهای دریافتی از میهن کاکتوس آماده کاشت هستند و دوره سرما را سپری کرده‌اند. برای نگهداری بذرها اگر پس دریافت قصد کاشت را ندارید می‌توانید در داخل یخچال ماه‌ها نگهداری کنید.

آموزش کاشت بذر کاکتوس:

  • 1- ضدعفونی بستر کاشت

    بدون شک مهم‌ترین و حساس‌ترین مرحله کاشت می‌باشد. برای ضدعفونی خاک خود را به اندازه ۵ الی ۱۰ سانتی متر داخل ظرف کاشت می‌ریزیم، توجه داشته باشید نباید ظرف را کامل پر کنید و باید فضایی بین خاک و درب ظرف برای رشد کاکتوس‌ها باقی بماند سپس با سم قارچ‌کش با دز بالا خیس می‌کنیم. منظور از دز بالا یعنی اگر میزان مصرف سم قارچ‌کش یک گرم در هر لیتر آب باشد برای ضدعفونی ۵ گرم در یک لیتر آب حل می‌کنیم. بعد از خیس کردن کامل بستر به طوری که هیچ قسمت خشکی باقی نماند اجازه می‌دهیم ۲۴ تا ۴۸ ساعت در این حالت باقی بماند تا کامل بستر کشت ضدعفونی شود. بعد از این مدت بستر را آبشویی می‌کنیم یعنی از بالا آب می‌ریزیم تا سموم از ظرف خارج شود یا به لایه‌های زیرین انتقال پیدا کند. برای این کار می‌توانید بر روی سطح بستر آب اسپری نمایید

  • 2- بذر پاشی

    بعد از آبشویی بذرها را با فاصله حدود یک سانتی متری بر روی خاک قرار می‌دهیم. توجه داشته باشید بر روی بذرها نباید خاک بریزید سپس برای تأمین رطوبت درب ظرف را می‌بندیم بهتر است درب ظرف در یک هفته اول کاملاً محکم بسته باشد تا رطوبت برای سبز شدن بذرها تأمین شود. برای این کار می‌توانید ظرف را داخل یک پلاستیک قرار داده و درب پلاستیک را ببندید.

  • 3- محل قرار دادن ظرف کشت

    ظرف کاشته شده را در محلی با نور ملایم و دمایی در حدود ۲۵ تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد قرار می‌دهیم. منظور از نور ملایم یا نور فیلتر شده این است که ظرف را در معرض تابش نور مستقیم و شدید آفتاب قرار ندهیم و همچنین در سایه نیز نباشد

  • 4- جوانه زنی بذرها

    بذرها معمولاً بعد از حدود یک هفته شروع به سبز شدن می‌کنند البته بستگی به نوع بذر دارد در برخی واریته ها تا دو ماه نیز ممکن است سبز شدن طول بکشد.

  • 5- هوادهی جوانه‌ها

    پس از سبز شدن بذرها باید شروع به هوادهی کنید. جوانه‌ها برای رشد بهتر و سالم ماندن نیاز به هوادهی تازه دارند. هوادهی را به تدریج افزایش دهید و در عرض یک تا دو ماه پس از سبز شدن کلاً بردارید.

  • 6- آبیاری پس از سبز شدن

    جوانه‌های کاکتوس همواره تا چند ماهگی به رطوبت خاک نیاز دارند. رطوبت خاک را نیز به تدریج و در یک دوره چند ماه کم کنید

آموزش کاشت بذر کاکتوس:

  • 1- .بستر یا خاک کشت همیشه باید مرطوب باشد و در صورتی که احساس کردید رطوبت آن کم شده باید آب اسپری کنید

  • 2- هر ۱۰ الی ۱۵ روز حتماً باید سم قارچ‌کش بر روی بستر با دز استاندارد اسپری کنید به گونه‌ای که به ریشه‌های جوانه‌ها نیز برسد.

  • 3- حتماً هر روز به بستر کاشت سر بزنید تا در صورت مشاهده موارد مشکوک مانند حشرات یا قارچ‌ها بتوانید زود اقدام به درمان نمایید.

  • 4- برای کاهش بیماری‌ها بهتر است ظرف‌های کاشت را در محلی جداگانه و به دور از گیاهان بزرگ نگهداری کنید.

  • 5- جوانه‌های کاکتوس تا ۳ ماهگی نیازی به کود ندارند و تمام مواد غذایی مورد نیاز تا سه ماهگی در پیت ماس موجود می‌باشد. بعد از سه ماهگی می‌توانید با کودهای NPK ازت پایین و پتاس بالا تغذیه کنید